Diageo Annual Releases 2014-05-10 med Mikael Lundén

 

Så var det då äntligen dags för Diageo Annual Releases. Ja det var så vi kallade provningen, men det hade kanske varit riktigare att säga Diageo Special Releases eftersom det är den benämningen som Diageo idag använder. Men strunt i vad det heter. Med tanke på såväl prislapp som den begränsade upplagan så ska man ha stora förväntningar på en sån här provning. Beslut om att just detta skulle vara 2014 års superprovning tog styrelsen för ca 2 år sedan. Styrelsen insåg, att det krävdes i varje fall utgåvor från två år för att få ihop en provning.

 

Så inköpsarbetet började i slutet av 2012 när det årets utgåvor släpptes. Men vi fick bara tag på en Port Ellen och ingen Brora av det vi planerade vid det tillfället. Kompletterade då med en Port Ellen på Whisky Auction. För att vara säkra på att få med åtminstone en Brora så köptes två flaskor från 2010; även det på Whisky Auction. Men övning ger färdighet och till 2013 års släpp så hade vi förbättrat vår inköpsstrategi och lyckades därigenom få alla flaskor vi ville ha direkt från Systembolaget. Av Convalmore kom endast sex flaskor till Sverige och SMAD lyckades knipa två. Vi tror att alla flaskorna var sålda inom mindre än en sekund, så det gällde att vara snabb. Egentligen helt fantastiskt att flaskor för ett antal tusen kronor tar slut på delar av en sekund eller inom någon sekund. Visar egentligen vilket fantastiskt intresse som finns i Sverige.

 

Mikael Lundén från Diageo reste från Göteborg till Borlänge över dagen för att lotsa oss igenom de rara dropparna. Blev en bilresa på ca 90 mil, så tillsammans med provningen blev det ett ordentligt dagsverke. Som oftast när vi har den här nivån på whisky så har provningsledaren bara provat en del av dagens whisky. Extra kul när det blir premiär även för destillerirepresentanter! Mikael hade tagit med sig en liten överraskning, Cardhu Amber. En whisky som planeras att lanseras i Sverige under hösten 2014 till en prislapp på ca 500 kr. Var säkerligen Sverigepremiär hos SMAD för en ny whisky. Så här kan man verkligen tala om nyhet. Vid omröstningen så hade den av naturliga skäl lite svårt att hävda säg eftersom det var endast speciellt utvalda fat som buteljerats av de övriga.

 

Tycker det var en väldigt hög nivå på den whisky vi provade. En del hade man förväntat sig det av och en del blev klara överraskningar. Har man t.ex. någonsin smakat en så bra Convalmore? Det vara inte bara någon enstaka topp utan ett antal hög nivå. För min del var det här den bästa SMAD-provningen sedan Ardbeg med Michael Heads september 2012.

 

Som superprovning är det nu dags att börja längta efter vad som kommer 2015 – vertikalprovning Karuizawa.

 

Följande buteljeringar provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky som kvällens bästa.

 

Glas 1

Brora 30yo/buteljerad 2010, 54,3 %; 3.650 kr

  55poäng

Glas 2

Brora 35yo/buteljerad 2013, 49,9 %; 6.999 kr

  40poäng

Glas 3

Lagavulin 21yo/1991-2012, 52,0%; 4.162 kr

  68 poäng

Glas 4

Port Ellen 32yo/1979-2012, 12th release, 52,5 %; 7.292 kr

105 poäng

Glas 5

Talisker 35yo/1977-2912, 54,6 %; 5.416 kr

  63 poäng

Glas 6

Convalmore 36yo/1977-2013, 58,0 %; 4.999 kr

  35 poäng

Glas 7

Cardhu 21yo, 54,2 %;1.699 kr

    9 poäng

Glas 8

Singleton of Dufftown, 28yo, 52,3 %; 2.399 kr

    9 poäng

Glas 9

Cardhu Amber, 40 %

    0 poäng

 

Bernt Sjödin

 

Det underlägg vi använde som PDF

Den inbjudan som skickades ut

 

Provningsnoteringar Bernt Sjödin

 

Brora 30yo/buteljerad 2010, 54,3 %; 2958 flaskor

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Vanilj, röktoner. äppeltoner

Smak:              Vanilj fat- och röktoner, torr

Eftersmak:       Rök med tydlig vaniljkaraktär, kryddig, lite vaniljsötma

Poäng:            93

 

Brora 35yo/buteljerad 2013, 49,9 %; 2944 flaskor

Färg:               Guldfärgad

Doft:                Svaga röktoner, lite vanilj, kryddig, komplex doft

Smak:              Vanilj, rök, fat

Eftersmak:       Fat, vanilj, lite rök, vaniljsötma, röktonerna växer i eftersmaken

Poäng:            94

Fat:                 En blandning av amerikansk och europeisk ek

 

Lagavulin 21yo/1991-2012, 52,0%; 2772 flaskor 

Färg:               Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:                Röktoner, måttlig

Smak:              Rök, fat, vanilj, torvrökig

Eftersmak:       Lång, rök, lite sötma, chokladtoner

Poäng:            95

Fat:                 1st fill European oak

 

Port Ellen 32yo/1979-2012, 12th release, 52,5 %; 2964 flaskor

Färg:               Mörk guld - ljus bärnsten

Doft:                Vanilj, rök, äpplig

Smak:              Röktoner, lite sälta, fat, vanilj, lite choklad

Eftersmak:       Rök, vanilj, sötma, mycket äpple, chokladtoner

Poäng:            95

Fat:                 En blandning av amerikansk och europeisk ek

 

Talisker 35yo/1977-2912, 54,6 %; 3090 flaskor

Färg:               Mörk guld med antydan gröntoner

Doft:                Röktoner, vanilj, gula äpplen

Smak:              Rök, fat

Eftersmak:       Rök, fat, vanilj, lång, choklad

Poäng:            95

Fat:                 En blandning av amerikansk och europeisk ek.

 

Convalmore 36yo/1977-2013, 58,0 %; 2980 flaskor

Färg:               Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:                Fattoner, kryddig, röktoner (?)

Smak:              Sötma, fat, lite torkad frukt

Eftersmak:       Fat, torkad frukt, kryddig, aning sötma, röktoner (?) i sen eftersmak

Poäng:            92

Fat:                 Europeisk ek.

 

Cardhu 21yo, 54,2 %

Färg:               Ljus bärnsten - bärnsten

Doft:                Vanilj, frisk, mycket fruktig

Smak               Kryddig, fattoner, lit vanilj

Eftersmak:       Fattoner, pepprig, lite sötma

Poäng:            89

 

Singleton of Dufftown, 28yo, 52,3 %; 3816 flaskor

Färg:               Ljus bärnsten

Doft:                Liten, vaniljtoner, lite sötma

Smak:              Måttlig med sötma och torkad frukt

Eftersmak:       Medellång med sötma och torkad frukt

Poäng:            91

 

Cardhu Amber, 40 %

Färg:               Bärnsten

Doft:                Mjuk, vanilj, sötmatoner

Smak:              Söt, lite torkad frukt

Eftersmak:       Kryddtoner, sötma, vaniljtoner och lite russin

Poäng:            82